maandag 23 maart 2009

Tosca laat nog even op zich wachten...

We hadden het allemaal zo leuk bedacht. Uitgebreid offertes laten maken door plaatselijke bouwbedrijven. Wikken en wegen, wat kan wel, wat niet. Het zou allemaal precies kunnen. In rustige tijden het grote hak- en breek-werk, zodat de gasten geen last zouden hebben van de werkzaamheden en daarna zelf aan de slag. En dan misschien wel de eerste gasten in september 2009 of zo...
Dus met alle plannen en nog veel meer papierwerk in november 2008 naar onze franse bank. Alles goed geregeld dachten we, dus dat moest lukken. Zoveel geld wilden we toch niet lenen...
Alleen had we dit zo'n 5 jaar geleden moeten kunnen doen. Dan was het ook goed gegaan. Maar we zitten nu in een economische crisis en de banken nemen totaal geen riscico meer. Dus konden we na vele bankbezoekjes en heel lang wachten met hangende schoudertjes en alle papieren en plannen -en vooral zonder lening- weer terug naar huis.
Het resultaat is dat we precies weten wat we willen met huis Tosca, maar dat het wel een meerjarenplan moet worden. Er zit niks anders op dan het nu beetje bij beetje te gaan doen.

Bij dit soort gelegenheden leer je je echte vrienden kennen: onze fantastische franse buurman André is vroeger aannemer geweest. Hij verkoopt nu zwembaden en legt ze aan. Maar na onze pech met de financiering te hebben gehoord, gaat hij nu zijn oude beroep weer even uitoefenen en voor een bodemprijsje het dak op huis Tosca maken. Dat is echt fantastisch! Want het is belangrijk dat het "on-af-huisje" (bv geen dakpannetjes erop: de aannemer die failliet was gegaan was ermee begonnen, maar niet afgemaakt!) wat Tosca nu nog is droog wordt en dicht komt te zitten. Want daarna kunnen we zelf aan de slag.
Dus het eerste stapje van de renovering zal in ieder geval binnen afzienbare tijd gezet worden.
We houden je op de hoogte over de vorderingen!

Geen opmerkingen: