vrijdag 21 december 2007

kerstmarkt


Daar zit je dan boven op je berg in je nieuwe paradijsje. En dan wordt het kerst. De hele familie zal overkomen uit Nederland en in je hoofd klinken de kerstliedjes. Kerstboom uit de tuin gehaald (erg fijn als je zo'n groot stuk land hebt en er staan zoveel bomen op. Er staat er altijd wel een op een foute plek die je zonder gewetensbezwaren af kan zagen) en versierd. Losse takken liggen overal buiten na de laatste nachtelijke storm, dus ook veel mooie bruikbare kersttakken. De hele boel binnen versieren en een beetje de plekken camoufleren die nog niet af zijn.
En dan loop je al mijmerend door de tuin takken te verzamelen met je honden spelend om je heen en dan lijkt het alsof je gedachten werkelijkheid worden. De kerstmelodiën zitten niet meer in je hoofd, maar komen vanuit het dal! De honden staan met scheve koppies naar beneden te kijken, want die snappen er ook niks van. Het is de kerstmarkt.
De hele maand december is Plombières-les-Bains in de ban van de Marche de Noël. Het hele stadje is van top tot teen versierd met lichtjes, kerstbomen, versieringen en groepen poppen in een bepaald thema (sprookjes, Sint-Nicolaas, kerstbos enz.enz.)
En dan natuurlijk de vele houten stalletjes met allerlei leuke en lekkere dingen die je kan gaan kopen. Als je een indruk wilt krijgen hoe alles er uitziet, kijk dan maar eens op de site www.marchedenoel-plombieres.com. Vooral de foto's zijn aan te bevelen om eens te bekijken. Misschien staan wij ook wel ergens op een foto, want we zijn trouwe klanten.
Het is dé gelegenheid om je stadsgenoten te leren kennen. Overal waar je wat koopt of staat te kijken, knoopt de een of ander in opperbeste kerststemming wel een praatje met je aan. Heel goed om je franse taal te oefenen en erg leuk. Als ze horen dat je geen toerist maar een inwoner van Plombières bent, word je gelijk van harte welkom geheten en willen ze weten waar je woont, wat je gaat doen, waarom en of je het wel leuk vindt. En als je dan iemand tegen komt die je al kent word je onthaald alsof je de dikste vrienden bent. Zo gaat dat bijvoorbeeld met onze loodgieter. een schat van een man, die altijd voor ons klaar staat. We komen hem steevast tegen op de kerstmarkt. De eerste keer haalde hij gelijk zijn vrouw, zijn moeder, een vriend, nog een vriend, de oude postbode, een wethouder en nog wat mensen erbij, om ons voor te stellen en een gezellig praatje te maken. Je voelt je gelijk erg welkom en opgenomen in de gemeenschap.
De markt zelf is natuurlijk ook erg leuk. Leuke snuisterijtjes, heerlijke wijnen, lokale kazen, worsten (heerlijk vers van de barbeque met een flinke kwak lokale mosterd op een stokbroodje, warm rood wijntje erbij: mmmmmm!) en ook de nodige zoete lekkernijen. We hebben ook een wijnboer uit de buurt leren kennen, met heerlijke wijn en hebben gelijk afspraken gemaakt over het leveren van wijn voor de eventuele table d'hôte (diner-service) die we willen gaan aanbieden.
Kortom: Plombières-les-Bains is erg aan te bevelen zo net voor de kerst.
En dan heb ik het nog niet eens op de sneeuw zo vlakbij op de Route de Crête, of mogelijk gewoon in de tuin.
E.

Geen opmerkingen: